En komplett guide till arganolja 2021

Arganolja från arganträdet vårdar hela kroppen. Arganolja kan användas för matlagning och bidra med flera fina positiva hälsoeffekter.

Vad är arganolja?

Arganolja utvinns ur arganträdet som bara växer i Marocko. Oljan har använts sedan urminnes tider för kroppsbehandlingar såväl som för matlagning. Oljan kommer från frön i arganträdets frukter och den är rik på vitamin E såväl som närande fettsyror.

Arganoljan har en lätt och halvfet konsistens som är lätthanterlig.

I grund och botten är arganolja en gulaktig olja som kan användas från topp till tå. Oljan är fullständigt vegetabilisk och har gott om antioxidanter. I Marocko ses arganoljan som en basprodukt som används flitigt inom matlagning och hår- och hudvård. Viktigt att notera är att arganträdet faktiskt bara finns i Marocko därmed är all äkta arganolja marockansk.

I Sverige används arganolja först och främst som hud- och hårvårdsprodukt. Med sin lätta konsistens passar den utmärkt som hudkräm såväl som hårolja. Arganoljan kan masseras in i huden precis som den är utan tillsatser. Syftet är bland annat att få en väl fuktad och mer elastisk hud, men det finns fler omtalade fördelar med att vårda hår och hud med denna olja.

De bästa produkterna med arganolja

För att komma fram till de bästa arganolja-produkterna har vi försökt se till helheten. Dels är det förstås intressant att undersöka hur arganoljan har framställts. Vi kikar på om den är ekologisk och om det verkligen rör sig om äkta arganolja utan tillsatser.

Utöver oljans kvalitet tycker vi också att det är viktigt att se på förpackningens utformning. Det ska vara lätt att applicera oljan utan att spilla. Enkel förslutning är ett stort plus då detta även kan komma att påverka hur länge arganoljan håller. Vi ser förstås också på pris samt hur lång tid det tar att få hem oljan för att kunna ge produkten ett omdöme.

Ett viktigt tips är också att vara medveten om hur stor förpackningen är. Om den är liten kan det vara så att du får betala ett överpris för oljan utan att ens tänka på det. Läs alltså hur många ml det rör sig om innan du köper!

Läs gärna vår artikel om den bästa arganoljan.

Testvinnare!
PURE Arganolja EKO

  • Motverkar fina linjer
  • Återfuktar hud och hår
  • Ger lyster

Arganoljan kommer från arganträdet i Marocko

Arganolja utvinns från fröer i frukterna från arganträdet (Argania spinosa) som växer i Marocko. I Marocko används oljan för matlagning samt som skönhetsprodukt. Arganoljan förekommer även inom folkmedicinen där den bland annat används för att behandla hudproblem som akne och brännsår. Det sägs också att arganolja kan fungera som potensmedel.

Arganträden växer i sydvästra Marocko. De finns speciellt i regionen omkring Sousdalen och Agadir. Mellan Atlantens kust och Atlasbergen växer dessa träd helt naturligt. Eftersom träden finns i begränsade mängder är arganolja ganska dyr. Dessutom är framställningsprocessen ganska komplicerade vilket också påverkar priset på oljan.

Arganträdets frukter kan skördas från vår till höst. Enligt tradition plockar man i Marocko upp frukterna från marken då de på naturlig väg har fallit av träden. Det är rätt så svårt att plocka för hand från träden då grenarna är svåra att forcera utan att det gör ont i händer och armar. Det är fröerna i frukterna man vill åt för att få fram oljan.

Färska frukter används inte för att framställa arganolja. Man väntar till frukterna har fått soltorka för att sedan dela dem för hand med stenar. Det är i nöten som finns i frukten som fröerna finns. För att få fram oljan rostar man fröerna. Traditionellt sett görs detta över öppen eld och det ger en smak som du kan uppleva om du använder arganoljan för matlagning.

När fröerna har rostats sker malning i en sten-kvarn. Det ger en vätska som är brun och trögflytande och som måste hanteras för hand. Man tillsätter vatten och får en slags deg från vilken oljan kan separeras. Med filtrering får man till sist oljan som hälls på flaskor. Hela processen kan ta ett dygn och mer innan man har gått från arganträdfrukt på marken till färdig olja på flaska.

Arganolja – Användningsområden, fördelar och dosering

Det är minst sagt spännande att se på hur du kan använda dig av arganolja för att må och se bättre ut. Här talar vi om en välbeprövad produkt som ska ha använts redan av de gamla egyptierna. Låt oss ta en titt på hur du kan använda arganolja, vad fördelarna är och hur du doserar för att få bästa möjliga effekt.

Hudvård med arganolja

Ett av de vanligaste användningsområdena för arganolja är givetvis hudvård. Arganoljan är som klippt och skuren för smidig hudvård då den inte är så fet och snabbt sugs upp av huden. I ansiktet behöver du inte mer än 2–3 droppar för en effektiv behandling. Några få droppar är allt som ska till för att du ska känna skillnaden och få lyster.

Hudvård med arganolja

När du applicerar några droppar arganolja i ansiktet och smörjer in får du mer än fukt på djupet. Arganoljan innehåller vitamin E och A såväl som omega 3 och 6 samt karoten, B1, B2 och B6! Antioxidanterna är en stor fördel och dessutom fungerar arganolja antiinflammatoriskt. Det finns studier som har visat att en behandling med arganolja kan motverka inflammation orsakad av en skada eller infektion.

Då du vill smörja in större kroppsdelar med arganolja kan det vara klokt att dubbla doseringen. Jobba metodiskt och ta ett område i taget för att inte överdriva doseringen. Arganoljan kan absolut användas som kroppsolja även om de flesta väljer att använda den för hudvård i ansiktet. Det går att använda arganolja både för morgon- och kvällsrutin. Jag känner flera som ersätter sina traditionella hudvårdsprodukter med denna olja under kalla och torra månader.

Blanda med din hudkräm

Om du vill fortsätta med den hudkräm du har nu men tycker att det vore fint att även få mer av de goda vitaminerna i arganolja kan du blanda. Ta en till två droppar i handen innan du klickar på med din vanliga hudkräm. Därefter är det bara att smörja in som vanligt.

Det sägs att arganoljan tack vare sin antiinflammatoriska effekt och med antioxidanter har en anti-aging effekt på din hud. Man har med studier visat att arganoljan bidrar med mer elasticitet i huden och att den återfuktar på ett effektivt sätt. Viktiga egenskaper som kan få huden att se yngre ut!

Vårda dina hårtoppar och hårbotten

Vad ska du göra om du fortfarande är lite oljig på händerna efter att ha smort in ansikte och dekolletage med arganolja? Jag behandlar hårtopparna med denna olja om det finns något kvar på händerna efter insmörjning i ansiktet! Det är bara att gnida in i hårtopparna för att styrka håret. Det här kan ge fina resultat både på kort och lång sikt.

Arganolja som hårolja är kanon. Både på själva håret och i hårbotten. Oljan kan ge riktigt fin lyster så snart som du har applicerat. Och inte bara för kvinnor. Faktum är att du kan använda arganolja som skäggolja för att snygga till skägget. Mer lyster och mjukare hårstrån! Läs gärna vår artikel om hur du enkel kan göra din egen skäggolja på bara några minuter.

Det går bra att applicera arganolja i torrt eller fuktigt hår. Ta 2–3 droppar i handen och gnugga händerna innan du liksom kammar igenom håret med fingrarna. Se till att du kommer åt i hårbotten. Om det i första hand är hårbotten du vill komma åt kan du tillsätta samma mängd till fingertopparna och sedan gnugga in.

Precis som att du kan tillsätta några droppar arganolja i din hudkräm kan du göra på samma sätt med ditt schampo. Det är bara att droppa en eller två droppar i handen innan du häller på med schampo för att vårda håret lite extra. Fortsätt på samma vis med ditt balsam.

Som handkräm är arganolja överlägsen

När du använder arganolja i ansiktet och i håret kommer du också att ta hand om dina händer och nagelband på samma gång. Men missa inte att du kan använda oljan fristående under dagen för att sköta om dina händer. Under vintern är det särskilt bra att ha en olja som inte känns för fet men som är väldigt effektiv mot torr hud.

Eftersom arganoljan absorberas snabbt av huden behöver du inte störas av händer som känns feta och blöta. Det gör att du använder dig av oljan flitigare och därmed får du bättre resultat än vad du hade fått med andra typer av handkräm och nagelolja.

Bada med arganolja i badvattnet

Du kan tillsätta 3–5 droppar arganolja i ditt badvatten i badkaret. Detta kan ge huden över hela kroppen en fin boost. På detta vis kommer du åt delar av kroppen som kan vara svåra att smörja in. Genom att bada badkar med lite arganolja kan du återfukta hela din hud på ett effektivt sätt.

Behandla akne med oljan

Akne är en form av inflammation i porer och det går att behandla genom att dutta på med arganolja. En droppe på ett finger räcker för att dutta på det drabbade området. Det här kan verka mildrande och även vara en hjälp för att huden ska läka snabbare tack vare de antioxidanter som finns i oljan. Var bara noga med att dina händer är rena innan du droppar på olja och duttar.

Skrubb med arganolja

Du kan också göra din egen skrubb med arganolja. Det blir en skonsam och naturlig skrubbprodukt. För en effektiv läppskrubb kan du blanda oljan med socker. Ta en sked olja och en sked socker. Blanda och skrubba läpparna. Det är inte farligt om du skulle få lite av skrubben i munnen såvida du inte håller sockerfri diet förstås.

Testvinnare!
PURE Arganolja EKO

  • Motverkar fina linjer
  • Återfuktar hud och hår
  • Ger lyster

FAQ Arganolja – Vanliga frågor och svar om arganolja

Kan man använda arganolja i bakning eller matlagning?

I Marocko kommer du att äta en hel del rätter med arganolja. Där doppar de brödet i oljan och den ingår i maträtter och bakverk. Det du ska tänka på med arganolja är att den har en rätt så intensiv smak. Dessutom ska den helst inte hettas upp. Det påminner lite om olivolja. Ska du använda arganolja i matlagning är ett tips att göra det med marockanska recept!

Kan jag vara allergisk mot arganolja?

Det är ovanligt men det finns personer som är allergiska mot arganolja. Oleosin-protein finns i denna olja. Det är samma protein som finns i sesamfrön och jordnötter. Har du jordnötsallergi bör du alltså vara lite försiktig. Dutta på ett mindre område på huden för att testa innan du börjar använda arganoljan fullt ut.

Hur använder man arganolja i håret eller på ansikte?

Du använder arganoljan i enlighet med behov. Om du behöver punkt-behandla akne tar du en till två droppar på ett finger och duttar på. Om du ska smörja in både ansikte och hår kan du använda lite mera för att sedan massera in med händer och fingertoppar.

Hur länge håller arganolja?

Arganolja kan hålla i allt från några månader till två år. Ta en titt på utgångsdatum på förpackningen. Hur länge oljan kommer att hålla beror på när den tillverkades och hur du använder den. Om du ska förvara i kyl ska du se till att oljan står i kylen efter varje användning för att undvika stora temperaturförändringar. Lukta på oljan innan du använder. Du känner om den inte längre är bra!

Hur luktar arganolja?

Arganolja har en doft som kan påminna dig om nötter. Den smakar på samma sätt. Det är en mild doft som nästan inte märks. Det är också därför som det går så bra att blanda arganolja med andra hudvårdsprodukter.

Slutgiltiga tankar

Att arganolja är en fantastisk produkt råder det inga tvivel om. Jag ser den som en av de där hudvårdsprodukterna som du alltid har användning för hemma. Den är lika viktig på vintern då du riskerar torr hud som på sommaren då sol och bad sliter på håret.

Det är förstås viktigt att tänka på vilken arganolja du köper. Blandade produkter kan vara jättebra. Men om du vill få flexibilitet och vill kunna använda arganolja i olika kombinationer hade jag rekommenderat att du köper en ren arganolja av hög kvalitet. Personligen tror jag att ekologisk arganolja är det bästa valet.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier för barn och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar