En komplett guide till cederolja 2021

Cederolja kan användas för hälsa och skönhet. I denna guiden ska vi titta på hur oljan kan verka antiseptiskt, antiinflammatorisk och mer.

Vad är cederolja?

Cederträolja, eller cederolja, Oleum ligni cedri, framställs genom destillation med vattenånga av veden från det röda virginiacederträdet, Juniperus virginiana. I färskt tillstånd är den tjockflytande och nästan färglös, med svagt gul lyster, men mörknar efter en längre tid.

De bästa produkterna med cederolja

Först och främst är det förstås viktigt att välja äkta cederolja som är ren. Dessutom bör den ha framtagits med en teknik som gör att alla fina egenskaper i oljan består. Vi har sett närmre på de populäraste produkterna med cederolja för att komma fram till vilka som är de bästa. Tar gärna del av vår artikel om bästa cederoljan.

Testvinnare!
PURE-Cedertraolja-EKO-bra-cederolja

 • Ekologisk olja
 • Från Himalayaceder
 • Helt utan tillsatser

Vårt test har innefattat flera viktiga bitar. Vi undersökte:

 • Hur ser produktförpackningen ut? Är det lätt att dosera, att försluta och hantera cederoljan?
 • Hur upplever vi doft innan och efter behandling med produkten?
 • Hur väl absorberas cederoljan av huden och upplevs produkten som estetisk att använda eller kanske tvärtom som kladdig och svårhanterlig?
 • Vilket land kommer produkten från?
 • Är priset rimligt?
 • Hur lång tid tar leverans?
 • Hur ser det ut med produktsupport och hjälp med att använda cederoljan på rätt sätt?

Vi ser alltså på helheten för att komma fram till vilken cederolja-produkt som förtjänar nämnas bland de bästa. Det är givetvis så att användning och anledningen till att du vill använda cederolja får betydelse för hur du upplever produkten.

Vi har försökt få fram en samlad bild av kvalitet och säkerhet då du vill köpa en viss cederolja-produkt för att du ska hitta rätt i enlighet med dina specifika behov.

Bra cederolja - Pure Cedar Oil - Ekologisk cederolja

Cederolja från Virginaceder

Cederolja kommer ofta från cypressväxtarten Virginiaceder även kallad Rödceder (Juniperus Virginiana) som numera inte räknas till cedersläktet utan snarare till enar. Trädet kan bli upp mot 20 meter högt och har en pyramidform. Det växer i Sverige upp till Dalarna och Gästrikland. Cederolja framställs med vattenångadestillation av veden från trädet.

Virginiaceder växer i Sverige samt i andra delar av Europa. Fast det är vanligare att cederoljan kommer från vildväxande träd som finns i USA. Det är viktigt att notera att det finns lite olika varianter av cederolja. När vi talar om äkta cederträolja så är det i första hand tal om olja som utvunnits från Atlasceder träd som växer i Atlasbergen i Marocko och Algeriet.

Det finns också en variant som kallas för Libanoncederolja och liksom namnet antyder finns Libanoncederträdet i Libanon men också i Turkiet och längre västerut i Marocko. Libanonceder delas in i två olika arter, Libanonceder och Turkisk ceder. Det är lätt att förväxla cederolja från Virginiaceder med oljorna som kommer från Atlas- och Libanonceder. Oljorna kan användas på liknande sätt, de har en liknande doft, men är inte samma sak.

Oljan från cederträ destilleras från barr och ved. Man får barren och veden direkt från det överskott som skogsindustrin har så gott om. Det är sällan så att man separerar på barr och ved vid destillering. Vid framställningen av cederolja kan det också vara så att oljan kommer från en blandning av olika cederträarter.

Den cederträolja som du köper är ofta framställd med ångdestillering av cederträets bark. Det är svårare att få ett ordentligt utbyte när man enbart destillerar från toppskott och barr från trädet. Det är vanligare att framställa oljan från veden och barken. Fast barren kommer ju som sagt ofta med i blandningen så en viss del av oljan kan också härstamma från den här delen av trädet.

Cederolja – Användningsområden, fördelar och dosering

Hur du ska dosera cederolja beror lite på vad du ska använda den för. Om du till exempel vill få en lugnande känsla inför meditation kan en droppe på varje handled vara alldeles tillräckligt. Då får du den varma och lugnande doften.

Det är viktigt att veta att du alltid ska spä ut eterisk cederolja med annan olja eller vatten. Det går också att spä ut cederträolja med honung och andra produkter som du tänker använda utvärtes. Normalt sett så rör det sig om en dosering på några droppar då du väl har spätt ut oljan. En tumregel är 1 droppe per 1 tsk olja men mindre kan också fungera alldeles utmärkt.

Som regel är cederträolja inte farligt att använda men det är ganska lätt att överdosera med tanke på att du bara behöver några droppar. Var noga med att dosera i enlighet med anvisningar för det som du vill göra med oljan.

Om du är gravid, under 12 år, lider av allergier eller har en njursjukdom bör du rådgöra med läkare innan du använder dig av cederolja. Det är också viktigt att inte blanda cederträolja med alkohol.

Några exempel på dosering av cederolja följer nedan.

Som parfym

Om du vill parfymera hudvårdsprodukter som du själv blandar eller rentav få till en egen parfym kan du använda dig av cederolja. Cederoljan anses ha en mjuk och lugn doft som kan passa lika bra för kvinnor som för män. I kombination med andra doftinslag som citrus och lavendel kan du få en helt unik väldoftande parfym!

Räkna på 1% eterisk olja per 100 gram hudvårdsprodukt när du ska lägga till en doft till existerande kräm eller salva. Om du ska parfymera en produkt som du kommer att skölja av kan du öka doseringen till 2% per 100 gram. Tänk på att det blir en mindre dos om du tänker blanda cederträoljan med andra eteriska doftoljor i samma produkt.

Huvudvärk eller ryggvärk

Du kan göra en kompress med ett tyg som du impregnerar med en blandning av 5 ml vegetabilisk olja och 5 droppar cederolja. Denna tygkompress kan du sedan använda för att försöka lindra huvudvärk eller ryggvärk. Massera mot området där du har ont under några minuters tid och andas samtidigt in den varma doften.

Behandling av svamp och klåda

Blanda 4 droppar cederolja i 10 ml vegetabilisk olja. Veteolja är ett lämpligt val. Behandla hudområdet med svampinfektion tre gånger per dag med denna blandning. Du kan dutta på lite försiktigt. Du behöver inte gnida in blandningen.

Behandling av halsont och förkylning

Det går också att inhalera cederolja för att försöka mildra symtomen i hals och näsa vid förkylning. Tillsätt 3-4 droppar i en kastrull med cirka 1 liter kokande vatten. Stäng av värmen och inhalera med en handduk över ditt huvud i cirka 2-5 minuters tid.

För rengöringsspray

För en rengöringsspray som du kommer att använda på ytor och inte direkt på din kropp kan du dosera med fler droppar från cederoljan. En bra kombination kan vara 15 droppar tea tree olja och 15 droppar cederolja som du blandar med 20 droppar citron och blandar med 100 ml vatten i en sprayflaska. Kom ihåg att skaka flaskan innan du sprayar på ytor som du vill desinficera eftersom oljorna kommer att flyta upp till ytan av vattnet.

Cederolja som hudolja

En god riktlinje att gå på när du vill blanda cederolja med vegetabilisk olja för att få en hudkräm är att hålla dig till maximalt 2% koncentration av olja. Du får alltså räkna på hur mycket vegetabilisk olja du använder för att avgöra hur mycket du ska ta från den eteriska oljan. Normalt sett blir det inte mer än några droppar.

Som rengörande ansiktsskrubb

Du kan göra din egen ansiktsskrubb med hjälp av cederolja. Blanda 10 ml kokos eller grovt malet kaffe med 10 droppar cederträolja och använd som rengörande skrubb.

Behandla fet hud och akne

I och med att cederoljan är antiseptisk kan den ha viss verkan mot akne som uppstår då bakterier kapslas in i porer och huden blir inflammerad. Du kan tillsätta en droppe cederolja till din hudolja för att försöka få bättre balans på talg-produktion samtidigt som du motverkar inflammationen. En annan olja som har antiseptiska egenskaper är citronolja.

I krämer för naglar

När du vill lägga till cederolja i en kräm som du använder till naglar eller annan hudvård räcker det för det mesta gott och väl med 2-3 droppar. Det är viktigt att inte överdriva.

Behandling av sprucken hud

Om du vill behandla hud som har spruckit och blivit irriterad kan du blanda 2 droppar cederträ med 4 droppar lavendel och 2 droppar frankincense med 15 ml vegetabilisk olja. Smörj sedan in för att få en lindrande effekt.

Behandling av mjäll

Blanda 2 droppar cederolja i ditt schampo och/eller balsam. Gnid in ordentligt i hårbottnen och låt verka en stund. Detta kan fungera mot mjäll både på kort och på lång sikt.

Cederolja i badet

Cederträolja i badet kan verka lugnande och också fungerar lindrande mot eksem och klåda. Tillsätt 5 droppar cederolja till vattnet i ett fullt badkar för att få den lugnande effekten.

För doft i rummet

När du vill sprida cederdoften i rummet kan du använda dig av en doftdispenser som fungerar elektriskt eller med fyrfatsljus. Tillsätt 5 droppar olja i vatten som sedan värms upp och avdunstar. På detta vis sprids doften av cederolja i hela rummet.

För insektsbekämpning

Om du vill spraya med cederolja mot silverfiskar i badrummet ska du veta att det kommer att krävas ganska mycket för att det ska ge en långvarig effekt. Ett tips kan vara att blanda i 10 droppar i vattnet med rengöringsmedel som du skurar med. Cederolja kan ta död på silverfiskar och andra insekter men det kan bli hälsovådligt att städa med de mängder som krävs för att detta verkligen ska ske.

Testvinnare!
PURE-Cedertraolja-EKO-bra-cederolja

 • Ekologisk olja
 • Från Himalayaceder
 • Helt utan tillsatser

FAQ Cederolja – Vanliga frågor och svar om cederolja

Är cederolja farligt?

Nej, inte om du använder den på rätt sätt. Outspädd cederolja är mycket stark och kan vara hälsovådlig. Därmed bör du använda skyddande handskar då du på egen hand blandar den eteriska oljan med andra produkter. Om du överdoserar med oljan för internt bruk och blir illamående ska du dricka vatten och ringa giftinformationen för att ta reda på riskerna.

Var kan man köpa cederolja?

Du kan köpa cederolja på hälsokostbutiker lokalt eller online. Den kan också finnas på apotek eller i matbutiker. Undersök alltid vilken typ av cederolja du köper och om den ska spädas ut innan användning.

Vad kostar cederolja?

Då jag har jämfört priser i olika butiker kan jag konstatera att det rör sig om cirka 100 kronor per 10 ml då du handlar på apotek. Om du köper cederolja i vanlig butik kan du komma ner till ett pris på 80 kronor per 10 ml och online kan du hitta billig cederolja för cirka 60 kronor per 10 ml.

Kan jag baka och laga mat med cederolja?

Det kan finnas recept, till exempel för pepparkakor, som säger att du ska ha med lite cederolja. Det här är i grund och botten citronarom som en gång i tiden gick under namnet cederolja. Du kan också hitta hushållsaromer med namn som cedro eller cedro citrus. Köp denna cederolja som arom i matbutiken så vet du att den är säker att använda!

Kan jag vara allergisk mot cederolja?

Om din hud reagerar på cederolja kan det vara så att den är känslig mot eteriska oljor och inte nödvändigtvis att du är allergisk mot ceder. Det finns kända cederallergier som bergscederallergenen som många i Texas är allergiska mot. Var vaksam och sluta använda cederolja om du upplever irritation.

Vad kan cederolja vara bra för?

Doften av cederolja kan ha en lugnande effekt och även få dig på gott humör. I och med att oljan är antiseptisk och antiinflammatorisk kan den också fungera mot bakterier och inflammationer. Det är dock viktigt att veta hur du ska använda oljan på rätt sätt för att få denna effekt. Det sägs också att cederolja kan balansera menstruationscykeln.

Slutgiltiga tankar

Cederoljan är populär för sin varma härliga doft och för effekter som att den kan mota bort insekter och faktiskt verka positivt för din hälsa. Det är ofarligt att använda cederolja så länge som du håller dig till rekommendationerna för den produkt du köper. Med en liten flaska cederolja får du fantastiskt många användningsområden för att inte nämna att det inte är så dumt att då och då plocka av locket och bara njuta av den attraktiva doften!

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier för barn och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar