Komplett guide till jojobaolja 2021

Jojobaolja är en växtolja som kan utvinnas ur jojobafrön. Den har använts i århundraden av människor över hela världen för att behandla olika hudtillstånd, hårproblem och till och med matsmältningsproblem. Fördelarna med jojoba är många, vilket är anledningen till att den rekommenderas starkt till alla som vill förbättra sin hälsa eller skönhetsrutin. Läs vidare om du vill lära dig allt om denna fantastiska produkt!

Vad är jojobaolja och varför ska du använda den?

Jojobaolja kommer från fröna från en buske som heter Simmondsia chinensis, som odlas i torra klimat som i Arizona och New Mexico. Denna växt tillhör samma familj som bomull och har använts i århundraden av människor över hela världen.

Jojobaolja är en mirakelarbetare för din hud. Den innehåller naturliga vaxer, men är inte fet i konsistensen och absorberar lätt in i ditt yttre hudskikt för att göra den mjuk utan att lämna en fet hinna ovanpå! Detta gör jojobaolja till en praktisk flaska som alla borde äga – särskilt de som alltid kämpar med torra partier eller flagnar någon gång under vintermånaderna.

Du kan också använda jojobaolja som sminkborttagning och fuktighetskräm. Smörj in lite på ansiktet innan du går och lägger dig, låt det verka i en halvtimme och torka sedan bort det med några bomullsrondeller indränkta i varmt vatten – du kommer att känna dig som en ny människa!

En annan bra sak med jojobaolja är att den kan hjälpa dig att bli av med mjäll. Massera bara in några droppar i rotområdet och vänta i ett par minuter innan du sköljer håret med varmt vatten. Nästa gång du tvättar håret, använd lite schampo för att avlägsna alla fjällrester från rötterna.

Testvinnare!
PURE-Jojobaolja-eko

Jojobaolja för ansikte och hår:

  • Kallpressad
  • Ekologisk
  • Fuktbindande & vårdande

Fördelar med att använda jojobaolja

Det finns så många fantastiska fördelar med jojobaolja. Här är en snabb översikt:

  • Jojobaolja har antibakteriella egenskaper som gör den bra för att behandla akne och andra hudinfektioner
  • Antioxidanter skyddar mot miljöskador, vilket gör din hud friskare. Den kan också minska ålderstecken genom att stärka kollagenfibrerna i din hud-jojobaolja är icke-komedogen, vilket innebär att den inte täpper till porerna.
  • Den kan användas för att behandla hårproblem som torr hårbotten, mjäll eller dermatit.

Vad kan jojobaolja användas till?

Fördelarna med jojobaolja är många och den rekommenderas starkt till alla som vill förbättra sin hälsa eller skönhetsrutin. Den viktigaste fördelen med denna produkt är att den ger näring åt din hud, ditt hår och din hårbotten grundligt utan att täppa till porerna som andra oljor som mineralolja eller kokosolja.

Detta gör den idealisk för behandling av torr hud, akne och olika hårproblem. Den kan också användas för att behandla saker som eksem eller dermatit

Du kan använda jojobaolja som en fuktighetskräm genom att applicera den i ansiktet eller på kroppen efter att du duschat. Massera in i ansiktet eller på kroppen i några minuter och skölj sedan av. Jojobaolja är också bra som sminkborttagning, schampo eller rakkräm.

Komplett guide till jojobaolja - bästa jojobaoljan

Hur man använder jojobaolja för hår, hud, ansikte och kropp?

Det finns många sätt att använda jojobaolja och du kan till och med tillsätta den i din mat.

För håret

Tillsätt några droppar av denna naturliga produkt i ditt schampo. Detta ger inte bara näring till hårbotten, utan stärker och återfuktar även skadat eller skört hår samtidigt som det bekämpar mjäll.

Tillsätt någradroppar jojobaolja i ditt balsam innan du duschar. Detta är ett utmärkt sätt att behandla kluvna toppar och förhindra ytterligare skador som kan leda till håravfall eller till och med skallighet

För huden

Använd den direkt i ansiktet genom att tillsätta några droppar i din fuktighetskräm och massera försiktigt

Använd lite varmt vatten, castiletvål och några droppar jojobaolja för att skapa en exfolierande rengöring som du kan använda i ansiktet eller på kroppen. Om du vill använda denna produkt som en exfoliator är det bara att tillsätta en halv tesked brunt socker och två droppar jojobaoljatill två teskedar honung. Blanda dem tillsammans och massera in i huden i några minuter

Tillsätt den i badvattnet för att få en mjuk, vårdad hud.

Det är även väldigt enkelt att göra sin egen kroppsolja där bland annat jojobaolja används. Läs vår guide om hur du gör din egen hårolja.

För återfuktning

Använd jojobaolja som en fuktighetskräm genom att applicera den direkt på de torra områdena efter duschen. Massera in i några minuter och skölj sedan av. Detta är ett utmärkt sätt att behandla torr, flagnande hud eller eksem

För akne

Använd jojobaolja som en naturlig sminkborttagare genom att applicera den i ansiktet innan du går och lägger dig.

Du kan också blanda den med nyponfröolja för att få ytterligare fördelar mot akne.

För ögonen

Använd jojobaolja som ögonmakeupborttagning genom att applicera den på bomullsbollar eller bomullspads. Du kan också tillsätta den i olika ansiktsmasker tillsammans med andra naturliga ingredienser som kokosolja, aloe veragel eller eteriska oljor för att få ytterligare fördelar

För naglarna

Jojobaolja är också bra för nagelbanden. Applicera lite av produkten på naglarna och låt den dra in över natten – de kommer att se fantastiska ut på morgonen!

Var hittar man jojobaolja av bästa kvalitet?

Jojobaolja finns att köpa i många butiker och apotek. De bästa produkterna är oftast de som kommer i mörka flaskor för att skydda dem från skador från solljus.

Du kan också hitta högkvalitativa jojobaoljor på nätet, men se till att du bara köper denna produkt genom välrenommerade säljare som säljer ren och ekologisk jojobaolja utaneventuella tillsatser.

Ett av de mest populära ställenanumera är Svensk Hälsokost – de erbjuder ett brett utbud av produkter till konkurrenskraftiga priser och du kan lätt hitta de bästa erbjudandena på jojobaolja där till förmånliga priser.

Testvinnare!
PURE-Jojobaolja-eko

Jojobaolja för ansikte och hår:

  • Kallpressad
  • Ekologisk
  • Fuktbindande & vårdande

Vilka är de möjliga biverkningarna?

Även om jojobaolja anses vara säker för de flesta människor har den i sällsynta fall vissa biverkningar.

Några av dessa är hudirritation eller allergiska reaktioner. Se till att du testar produkten på en liten hudfläck innan du applicerar den i ansiktet.

Du bör också undvika att använda denna produkt om du är gravid eller ammar – det finns helt enkelt inte har tillräckligt med forskning om det för att veta om det är säkert eller inte.

Om du är diabetiker bör du rådgöra med din läkare innan du använder jojobaolja eftersom för mycket av denna produkt kan få blodsockernivåerna att fluktuera. Små mängder som absorberas genom huden bör dock inte vara något problem.

Andra användningsområden för jojobaolja?

Jojoba är en mycket mångsidig produkt och kan användas till alla möjliga saker

Den är särskilt populär som ingrediens i hemgjorda hudvårdsprodukter eftersom den balanserar hudens talgproduktion, behandlar akne och andra hudproblem. Den har också antibakteriella egenskaper som förebygger infektioner som orsakas av bakterier

Denna produkt fungerar också utmärkt som massageolja eller som ingrediens i vissa aromaterapiprodukter. Du kan använda den för att göra alla möjliga saker, från egna läppbalsam och kroppsskrubbor till schampo, balsam och krämer

Många använder nu även jojobaolja i matlagningen – du kanske har hört talas om att den används för att göra veganska ostalternativ.

Den har en mycket mild smak och kan kombineras med andra ingredienser för att ge smak. Den har ingen stark doft i sig själv, men detta varierar från en produkt till en annan på grund av de olika tillverkningsprocesserna

Om du vill veta mer om jojobaolja i matlagning, det finns massor av recept på nätet och böcker om detta ämne.

Vanliga frågor om att använda jojobaolja i hemmet?

Hur luktar jojobaolja?

Jojobaolja har en mycket lätt, nötaktig doft. Den är inte lika stark som mandel- eller kokosolja så den stör inte andra dofter du bär, men den är inte heller helt doftlös.

Vissa människor kan tycka att lukten är lite irriterande i början – precis som med andra doftande produkter. Den brukar dock försvinna efter ungefär en timme eller så.

Hur utvinner man jojobaolja?

jojobaolja utvinns ur jojobafrön. Jojobaplantan, som är hemmahörande i Sonoranöknen i Nordamerika, bär ovala frukter som är ungefär 0,5cm långa. Varje jojobafrukt innehåller ett eller två jojobafrön med ett hårt skal som innehåller en olja som är rik på enkelomättadefettsyror.

Vad är jojobaolja bra att användas för?

Jojobaolja är idealisk för kosmetiska ändamål eftersom jojobaolja innehåller många fettsyror som liknar de naturliga oljor som finns i mänsklig hud. jojobaolja kan också hjälpa till att behandla torrhet, dermatit och aknebenägen hud genom att tränga djupt in i dermisporerna där den ger intensiv återfuktning utan att täppa till dem.

Är jojobaolja nyttigt? 

jojobaolja är bra eftersom jojobaolja hjälper till att behandla torrhet, dermatit och aknebenägen hud genom att tränga in i hudporerna där den ger intensiv återfuktning utan att täppa till dem. Jojobaolja fungerar också som en utmärkt bärare för eteriska oljor som kan hjälpa till att lindra inflammation, smärta eller svullnad när de appliceras.

Hur ska jojobaolja användas?

Jojobaolja kan appliceras direkt på det drabbade området på kroppen eller spädas ut med vatten före applicering som en fuktighetskräm för torra, fjällande och kliande områden.

Kan man använda jojobaolja i bakning eller matlagning? 

Jojobaolja är giftfri och ätbar. jojobaolja kan användas som ersättning för smör, majonnäs eller andra matoljor eftersom den har en liknande smak som olivolja utan den starka smak som många människor tycker är obehaglig i matlagning.

När bör jojobaolja inte användas?

Jojobaolja rekommenderas inte för personer som är allergiska mot jojoba eller jojobabaserade produkter.

Hur länge håller jojobaolja?

Jojobaoljan håller längre än andra oljor om den inte utsätts för ljus och luft som försämrar jojobans egenskaper med tiden.

Slutgiltiga tankar om jojobaolja

Jojobaolja är en mycket mångsidig produkt som kan användas till alla möjliga saker. Jag har funnit att den är populär som ingrediens i hemgjorda hudvårdsprodukter eftersom den balanserar hudens talgproduktion, behandlar akne och andra hudproblem.

Den fungerar också utmärkt som massageolja eller som ingrediens i vissa aromaterapiprodukter. Om du vill köpa den här produkten finns här länkar där du kan hitta jojobaolja på Svensk Hälsokost.

Så vad tycker du? Har någon av dessa användningsområden intresserat dig tillräckligt mycket för att köpa produkten? Låt mig veta dina tankar nedan!

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier för barn och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar