En komplett guide till avokadooljan 2021

Med avokadoolja kan du mjukgöra huden med hjälp av avokadons naturliga kraft som ligger i flera viktiga ämnen som både vårdar och återfuktar.

Vad är avokadoolja?

Avokadoolja kommer från frukten avokado som växer i flera sydamerikanska länder. Oljan är fet och används både för hud och hår. Kallpressad avokadoolja behåller sitt ursprungliga näringsinnehåll och används i kroppsvård och matlagning.

Avokadon som växer på träd i länder som Brasilien och Mexiko är en frukt, inte en grönsak, och den är full av näringsämnen. Till skillnad från vad många tror kommer avokadooljan från fruktköttet och inte från den stora kärnan som finns avokadon. Oljan får man genom att kallpressa torkat fruktkött. Det ger en trögflytande olja som sedan kommer att filtreras så att vi får en närmast doft-fri olja.

Det går att använda avokadoolja på flera olika sätt. Den är till exempel enkelt att blanda avokadooljan med andra oljor vilket ger fina möjligheter för hudvårdsprodukter. Fast många gånger räcker det med ren avokadoolja för att få synliga resultat vad gäller behandling av torr hud och torrt hår. Oljan kan också användas i matlagning och har en stor fördel i att den klarar hög upphettning.

De bästa produkterna med avokadoolja

I och med att avokadoolja kan användas både för matlagning och för kroppsvård finns det en rad olika produkter med denna olja. För att hitta de bästa produkterna med avokadoolja har vi fått tänka brett. Dels är det av intresse med produkter som kan användas både för hudvård och matlagning, och dels har vi sett på specifika avokadoolja-produkter med fler ingredienser för hudvård.

För att komma fram till vilka produkter med avokadoolja som är de bästa har vi inte bara sett på tillverkning och ingredienser. Saker som förpackning, pris och leveranstid påverkar också hur vi uppfattar en produkt. Ibland är helheten viktigast. Ibland kan det vara spetskompetensen i en viss produkt som gör att den ändå kan ses som den bästa.

Testvinnare!
Healthwell Avokadoolja EKO

  • Kallpressad
  • Ekologisk
  • Rik på omättade fettsyror

Avokadoolja kommer från Sydamerika

Traditionellt sett är det Brasilien och Mexiko som nämns som de stora producenterna av avokado och avokadoolja. Men avokadofrukten växer över hela Centralamerika och odlas numera i tropiskt och sub-tropiskt klimat. Oljan kommer från frukter som inte anses tillräckligt stora för att säljas som frukt på marknader och i våra livsmedelsbutiker.

I och med att det går att odla avokado på flera håll i världen så kan du finna avokadoolja från olika länder. Dessutom finns det företag som helt enkelt köper upp det torkade avokadofruktköttet för att sedan kallpressa oljan ur det. Avokadofrukter växer på träd som kan bli omkring 10 meter höga.

När ett avokadoträd är 7 år gammalt kan det producera omkring 300 frukter. Det fina med avokadoolja är att den normalt sett kommer från frukt som ändå hade kastats eftersom den inte anses tillräckligt fin för att sälja som frukt. Här finner vi en hållbarhetsaspekt som är sann oavsett om du väljer ekologisk avokadoolja eller inte.

Avokado, Persea americana, tillhör familjen smörplantor vilket avslöjar att det rör sig om en fet frukt. Det kan faktiskt finnas upp till 40% fett i fruktköttet, men för att komma åt detta fett måste man först torka frukten. Om det fortfarande finns vatten i fruktköttet då man utvinner oljan kommer det att leda till emulgering.

För en flaska på 250 ml krävs det omkring 15–20 avokadofrukter. Med kallpressning får man fram en olja som är mörkgrön och lite grumlig. Med raffinering blir det en klar lite gulaktig olja som kan användas för matlagning såväl som för hudvård och hårvård.

Avokadoolja – Användningsområden, fördelar och dosering

Du kan använda en flaska ren avokadoolja för många olika saker. I matlagning kommer den att bidra med god smak och viktiga vitaminer och fetter för din kropp. Som hud- och hårvård kan avokadoolja fungera på ett helt magiskt sätt.

Här kommer några användningsområden som kan passa dig!

Som kosttillskott

Häll lite avokadoolja på din sallad eller doppa ditt pitabröd i oljan. Eller varför inte ta en sked som du hade tagit kosttillskott? Det krävs inte mer än en tesked eller två för att du ska få i dig gott om nyttig oljesyra, även kallad omega-9 syra eller oleic acid på engelska. En vanlig avokado består till cirka 70 procent av denna hälsosamma enkelomättade fettsyra.

Samma fettsyra finns i olivolja och något som kan vara lite extra intressant att veta är att oljesyran som finns i avokado faktiskt kan motverka högt blodtryck till följd av stort intag av olivolja!

Nyttiga ämnen i avokadoolja är:

  • Omega 3, 6 och 9
  • A, B, D, E och B1 vitamin
  • Kalium
  • Folsyra

Minska stressen med avokadoolja

Du kan använda avokadoolja för att minska stressen på flera sätt. Om du använder den i matlagning så kan det leda till att du sänker nivåerna av stresshormonet, kortisol, som till och med kan vara skadligt för din kropp.

Att smörja in hud och hår med avokadoolja har också en avslappnande effekt. Här får vi förstås inse att det har mycket med själva massagen att göra. Men det krävs inte mer än en matsked olja för att få en ordentlig massage för ben eller över ryggen. Tillsätt några droppar eterisk olja med en doft som höjer känslan av avslappning. Lavendel och citrongräsolja är bra val.

Avokadooljan för mjukare och rynkfri hud

Mjukare rynkfri hud

Att ta en matsked olja och smörja in huden ger en omedelbar effekt på så vis att du upplever att huden återfuktas på ett effektivt sätt. Avokadooljan är så pass fet att den kan göra riktigt stor skillnad om du lider av torr hud.

För att få en riktigt effektiv hudkräm mot torr hud kan du blanda lika delar avokadoolja med sheasmör och sedan behandla. Avokadooljan är enkel att blanda med olika oljor så du kan välja utifrån de behov som finns för att få de bästa egenskaperna från de oljor som du väljer att smörja in med som till exempel arganolja.

Avokadooljan är rik på antioxidanter och vitaminer som kan verka förebyggande mot rynkor. Det är dock viktigt att förstå att det inte rör sig om en antirynkkräm. Lider du av svåra rynkor finns det bättre metoder. Men i förebyggande syfte är avokadooljan fenomenal. Dessutom är det numera känt att fetterna som finns i avokado kan fungera för mer elastisk hud om du får i dig dem via kosten.

Avokadoolja för håret

I och med att avokadooljan kan fungera mot mjäll då den kan verka effektivt mot bakterier som ger svamp kan du använda den som hårolja. Det räcker gott och väl med en tesked avokadoolja som du sedan gnider in i din hårbotten. Du kan också tillsätta en halv tesked avokadoolja till ditt vanliga schampo eller balsam direkt i handen då du vårdar ditt hår.

Avokadooljan kan verka skyddande för håret och dessutom bidra med lyster. Som inpackning kan du tillsätta rikligt med avokadoolja över hela håret och i hårbotten. Låt detta sitta i flera timmars tid innan du tvättar ur. Om du sätter en plastpåse omkring håret kan värmen som stängs inne under plasten bidra till att oljan lättare kan tränga in i hårstråna.

Som hårolja som du inte sköljer ur ska du bara använda några droppar avokadoolja. I och med att den är så pass fet vill du inte använda för mycket. Då kan ditt hår istället se fett ut. Droppa 2–3 droppar i din hand och gnugga händerna innan du masserar in i håret.

Som skydd mot solen

Avokadoolja har en naturlig solskyddsfaktor på 2–3. Det är inte tillräckligt för att skydda dig under en solig dag men bidrar givetvis med mer skydd. Om du inte kommer att befinna dig i stark sol kan det vara alldeles tillräckligt med avokadoolja som en del av den hudkräm du använder dig av i ansikte och på andra kroppsdelar som är exponerade.

Som rakkräm

Det finns färdiga produkter med avokadoolja och andra ingredienser för rakning. Avokadooljan kan förbereda huden för rakning på ett effektivt sätt. Genom att återfukta och mjukgöra blir det lättare att raka med klassisk hyvel efteråt. Det går bra att smörja in med en tesked ren avokadoolja, men det kan förstås vara en fördel att använda en färdig rakkräm som kombinerar avokadooljan med ingredienser som aloe vera.

Testvinnare!
Healthwell Avokadoolja EKO

  • Kallpressad
  • Ekologisk
  • Rik på omättade fettsyror

Vanliga frågor om avokadoolja

Hur utvinner man avokadoolja?

Avokadooljan utvinns med kallpressning från det torkade fruktköttet. Det går också att själv förbereda olja med avokado hemma. Detta kan göras genom att avokadon kokas och med pressning genom en vanlig plastpåse.

Vad är avokadoolja bra för?

Avokadoolja är en olja som är rik på antioxidanter, vitaminer och nyttiga fetter. Därmed är den lika bra att få i sig via kosten som för behandling av hud och hår. Utvärtes kommer avokadooljan att ha en mjukgörande effekt som känns särskilt skönt för den som lider av torr och narig hud.

Är avokadoolja nyttigt?

Avokadooljan är mycket nyttig. Den är full av viktiga ämnen som din kropp behöver. Dessutom är den mycket mild och kan därmed vara ett säkert val då din hud är irriterad. Avokadooljan är minst lika nyttig som olivolja, kanske till och med mer!

Kan man använda avokadoolja i bakning eller matlagning?

Det går bra att använda avokadoolja för matlagning eller bakning. Den har en hög tolerans mot hetta vilket gör den lämpligare än till exempel olivolja. Nackdelen är att det här är en dyr olja och därmed kan du inte riktigt använda den på samma frikostiga sätt som kokosolja och olivolja för matlagning och bakning.

Kan man vara allergisk mot avokadoolja?

Det är mycket ovanligt med allergi mot avokadoolja. Det här är en olja som tvärtom rekommenderas för irriterad hud. Om du är allergisk mot avokadofrukten bör du kanske vara lite försiktig med att använda dig av oljan från den.

Hur länge håller avokadoolja?

Om du förvarar din avokadoolja på rätt sätt kan den hålla mycket länge. Tänk på att oljan kan stelna om det är under 5 graders temperatur där den förvaras. Det betyder inte att den har blivit dålig. Ta en titt på vilket bäst före datum du får för den avokadoolja du köper. Se också till att du förvarar och hanterar den på rätt sätt för att den ska hålla sig fräsch så länge som möjligt.

Hur luktar avokadoolja?

Färdig avokadoolja är i stort sett luktfri. När oljan först pressas kan den ha en ganska stark lukt. Men denna försvinner med raffineringsprocessen. På grund av att oljan inte har någon särskild lukt är det enkelt att tillsätta doft eller blanda med andra hud- och hårvårdsprodukter utan att det blir konstigt.

Slutgiltiga tankar

Jag tycker att avokadoolja är en attraktiv olja som ger välbehag på flera olika sätt. Den är dyr, och det särskilt när du väljer en ekologisk avokadoolja. Men det kan ändå vara värt att satsa på den här oljan både för hud och hår. I matlagning tycker jag också att avokadoolja har sin plats då du kanske inte behöver så mycket olja och vill dra nytta av alla de hälsosamma ämnen som finns i denna fantastiska olja. Min slutsats är att produkter som har avokadoolja som ingrediens ofta ger resultat som du känner på en gång. Men välj noggrant och läs recensioner för att hitta rätt!

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier för barn och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar