En komplett guide till hampafröolja 2021

Hampafröolja är en drogfri olja från hampaväxtens frön som används för effektiv hår- och hudvård såväl som nyttig ingrediens i matlagning.

Vad är hampafröolja?

Hampafröolja är en nyttig olja som utvinns från hampaväxtens frön. Den ska inte förväxlas med CBD olja som kommer från samma växts gröna delar. Hampafröolja är utan THC. Du kan använda oljan för att vårda hud och hår såväl som för matlagning.

Hampafröolja förväxlas ofta med CBD olja eftersom de båda kommer från hampaväxten. Men det rör sig om helt olika oljor. Du får ingen THC från de frön som hampafröoljan är gjord på. Hampafröoljan kan dock i likhet med CBD olja ge vissa hälsomässiga fördelar. Både då du använder oljan utvärtes och då du äter den på sallader och som ingrediens i matlagning.

Den goda nötaktiga smaken gör hampafröoljan till ett utmärkt val som dressing på sallader. I hampafröolja finns det omegafettsyror 3, 6 (gammalinolensyra, GLA) och 9. Oljan kan också användas för kroppsvård. Den absorberas snabbt av huden och ger gott om fukt. Det gör att den faktiskt är ett mycket bra val som basolja till exempel då du vill ge massage med några droppar valfri eterisk olja i blandningen.

De bästa produkterna med hampafröolja

För att komma fram till de bästa produkterna med hampafröolja har vi sett på flera kriterier. Det handlar inte bara om att oljan måste vara äkta och framtagen med en fördelaktig tillverkningsmetod. Vi har också sett på hur flaskan fungerar och om det är lätt att dosera med den, både för matlagning och för kroppsvård. Utöver detta har saker som pris och leveransvillkor också påverkat hur vi har bedömt olika hampafröolja-produkter.

Testvinnare!
hampafroolja-en-komplett-guide

  • Vegetabilisk
  • Mild nötig smak
  • Rik på omega-3-, 6 & 9

Hampafröolja kommer från hampaväxten

Hampafröoljan kommer från frön från hampaväxten. Samma växt används för att tillverka CBD olja men det här är helt olika saker. Det finns ingen THC i hampaväxtens frön och därmed är hampafröoljan helt drogfri. Den kommer inte att fungera som CBD men har de viktiga omegafettsyrorna.

Hampaväxten, Cannabis sativa, har sitt ursprung i Himalaya men finns på flera håll i världen. Unikt för denna örtväxt är att den klarar sig fint i näringsfattiga jordar och på hög altitud. För att få fram oljan från växten måste man pressa den ur fröna. Detta görs med kallpressning vilket bevarar det fina näringsinnehållet. 

Många gånger är det så att de jordbruk som odlar hampaväxten inte sköter själva produktionen av olja. De säljer frön som skördas till företag som sedan kommer att pressa fram oljan med olika metoder. Det är av intresse att se på hur jordbruket som står för produktionen av hampafröerna jobbar. Om det är ett ekologiskt jordbruk där man tar hänsyn till mångfalden i den lokala miljön blir det också en ekologisk hampafröolja av fröerna.

Det är viktigt att förstå att det finns flera olika typer av oljor som utvinns ur denna växt. Man kan få fram olja från hampaväxtens gröna delar, stjälk, blommor och frön. Hampaolja behöver därmed inte vara samma sak som hampafröolja och det ska du förstås tänka på när du vill köpa denna olja för matlagning och kroppsvård.

Dessutom finns det två typer av hampafröolja. En är den raffinerade som är utan färg och som inte har någon smak. Den här varianten är också i stort sett utan vitaminer och används mest för att göra hygienprodukter och kosmetika. Den andra är den oraffinerade hampafröoljan. Den har alla fina hälsofördelar som du kan tänkas vara ute efter som omegafetter vitaminer och mineraler.

Guide till hampafröolja

Hampafröolja – Användningsområden, fördelar och dosering

Hampafröoljan säljs i lite större förpackningar än andra nyttiga vegetabiliska oljor som till exempel citronolja. Det är bra för du kan göra mycket med denna olja. Den är nyttig att äta för alla viktiga näringsämnen som finns i den och kan också ha en fantastiskt vårdande effekt för din hud och ditt hår.

Låt oss se på några viktiga användningsområden och de fina fördelarna med hampafröolja som en del av din hälsorutin.

Hampafröolja som kosttillskott

Vi har tagit upp att den här oljan är full av viktiga omegafetter. I hampafröet finns det många essentiella fettsyror. Så pass många att vi kan kora hampafröet till den rikaste källan till omegafetterna i naturen. Det kan vara särskilt bra för dig som är vegan eller vegetarian men också för dig som vill få i dig mer av dessa fetter på naturlig väg.

Utöver omega 3, 6 och 9 får du med hampafröolja järn, magnesium, zink, vitamin A och E. Allt du behöver göra är att hälla en till två skedar hampafröolja över din sallad eller ta en sked direkt i mun som en form av kosttillskott. Smaken är mild och god. Undvik dock att värma upp över 170 grader om du vill ha kvar allt nyttigt som finns i oljan.

Vårda huden med oljan

För huden är hampafröoljan en ren välsignelse. Oljan sugs snabbt upp så du slipper känna dig kladdig efter att ha smort in hud som är torr och kanske lite irriterad efter sol och bad. Som hudolja kan du använda en till två matskedar för att sedan massera in i huden. 

Om du har en bra flaska går det förstås bra att hälla upp direkt i en kupad hand. Precis som du gör med vanliga hudkrämer men var försiktig så att det inte blir för mycket. Det finns studier som bevisar att hampafröolja kan vara mycket effektiv mot torr hud.

Dessutom är det känt att oljan fungerar bra om du har skadad hud eller om den är lite extra känslig. Om du till exempel vill använda dig av en eterisk olja som tea tree olja för att behandla akne kan det vara klokt att blanda den med en hampafröolja.

Vårda torra toppar med hampafröolja

När håret är lite torrt och risigt kan du använda hampafröolja. Ta en matsked och använd båda händerna för att applicera på torra toppar. Oljan kan också användas för att forma och styla håret. Men det är viktigt att inte överdriva för då kan det se för fett ut.

Ta hand om naglar och nagelband

Det krävs inte mer än några droppar av oljan för att behandla trasiga nagelband och naglar som är torra och skadade. Just för händer och naglar är det en fördel att hampafröoljan sugs upp av huden så fort. Du kan gott använda den dagligen under månader då det är kallt och torrt i luften.

Det finns produkter som är särskilt till för vård av naglar och nagelband med hampafröolja. De har en öppning som gör det lättare att dutta på med lite olja. Fast det går minst lika bra att använda en ren hampafröolja som kommer i en stor flaska.

En effektiv ansiktsmask

Du kan göra en egen ansiktsmask med hampafröolja. Lägg på den som den är i ett rikligt lager och låt sitta i ansiktet under hela natten. Eller så kan du blanda med andra vårdande ingredienser som honung och avokado för att få en helt naturlig ansiktsmask som ger rikligt med fukt till hud som är torr och stram.

Testvinnare!
hampafroolja-en-komplett-guide

  • Vegetabilisk
  • Mild nötig smak
  • Rik på omega-3-, 6 & 9

FAQ Hampafröolja – Vanliga frågor och svar om Hampafröolja

Hur utvinner man hampafröolja?

Hampafröolja utvinns ur hampafrön. För att behålla det höga näringsvärdet i fröerna är det vanligt att man kallpressar fröerna. Om man sedan väljer att raffinera oljan kommer den att vara utan färg och doft. Oraffinerad hampafröolja är gulaktig och har en nötaktig smak.

Vad innehåller hampafröolja?

Hampafröoljan innehåller omegafettsyror, däribland GLA, såväl som vitaminer och mineraler. Den här oljan anses vara en av de bästa källorna till omegafetter från vegetabilisk källa. Oljan består till nästan 80% av fleromättade syror!

Vad är hampafröolja bra att användas för?

Hampafröoljan är nyttig att använda som kosttillskott eller för matlagning. När du äter den får du i dig viktiga fettsyror såväl som mineraler och vitaminer. Dessutom kan du använda samma olja för kropps- och hårvård. Den har en konsistens som gör det enkelt att smörja in och vårda hud och hår med oljan.

Kan jag använda hampaförolja för bakning och matlagning?

Det går att äta hampafröolja och den är mycket nyttig. Som dressing på salladen passar den perfekt. Om matlagning och bakning inte innebär upphettning över 170 grader går det också bra. Du bör dock inte steka mat med denna olja.

Kan man vara allergisk mot hampafröolja?

Hampafrön är mycket allergivänliga så det är sällsynt att någon är allergisk mot hampafröolja. Men det är klart att du ska vara vaksam då du börjar använda dig av oljan. Dutta på ett mindre område och se hur din hud reagerar innan du börjar smörja in större hudpartier med oljan om du misstänker att du kan vara känslig.

Hur länge håller hampafröolja?

När du har öppnat en flaska med hampafröolja har du cirka en månad på dig att använda den. En oöppnad kan flaskan stå i nära ett år utan att oljan blir sämre. Det här är dock en produkt som du bör använda rimligt snabbt efter att ha öppnat locket på flaskan. Lukta innan du använder för att avgöra om oljan fortfarande är i gott skick. Dålig lukt betyder att oljan inte längre går att använda.

Hur luktar hampafröolja?

Hampafröoljan har ingen distinkt lukt. Den doftar lite svagt av växt och kan därmed påminna dig lite om känslan av att sitta i en trädgård som odlas på vårkanten. I och med att doften är så svag kan du enkelt blanda din hampafröolja med eteriska oljor med utvalda dofter.

Innehåller hampafröolja CBD?

Hampafröoljan innehåller inte CBD eller cannabis. THC som är ämnet i hampaväxten som kan verka som drog finns inte i själva fröerna. I och med att det är dessa som används för att göra hampafröolja går det alltså inte att jämföra med CBD olja som görs av växtens gröna delar där THC finns.

Hjälper hampafröolja mot eksem?

Det finns vissa bevis för att hampafröolja kan fungera mot eksem men studier som har gjorts med CBD är mer övertygande. Med detta sagt kan det ändå vara värt att använda hampafröoljan vid eksem eftersom den kan ge en lindrande effekt och även återfukta huden på ett effektivt sätt.

Är hampafröolja bra för sömn?

Hampafröolja fungerar inte bevisligen sövande på något vis. Om du använder den som olja vid massage är det klart att det kan ge en lugnande effekt som gör det lättare för dig att sova. Men om du vill ha ett sömnmedel som du tar oralt finns det bättre val än hampafröoljan.

Slutgiltiga tankar

Jag tycker att det är viktigt att ha en bra vegetabilisk olja för massage tillsammans med droppar från eterisk olja. Det råder inga tvivel om att hampafröolja är ett mycket bra val just för detta. Den sugs upp så fint av huden och har inte någon egen stark doft som kan konkurrera med den doftolja du använder.

Dessutom är hampafröoljan riktigt god. Om du väljer en bra ekologisk variant som har kallpressats från hampans frön så får du en nötaktig smak som inte stör. Den passar perfekt som dressing på salladen med lite kryddor och även över humus för att doppa pitabröd i. Jag tycker att det är väl värt att ha hampafröoljan både i kök och badrum för att ta hand om hela kroppen, utvärtes och invärtes!

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier för barn och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar